NUENEN/GELDROP-MIERLO – Er komen misschien asielzoekers naar Gulbergen, maar hoe zit het eigenlijk met die andere – grootse – plannen voor het gebied?

 

Een rodelbaan, evenemententerreinen, uitbreiding van Dierenrijk en een bungalowpark met 300 huisjes als pièce de resistance.

De plannen voor de voormalige vuilstort Gulbergen bij Nuenen waren groots. Totdat potentiële investeerder Libéma – eigenaar van Dierenrijk – en Attero – beheerder van Gulbergen – ruzie kregen en het plan eind 2014 in de ijskast verdween.

Sindsdien is het stil. Heel stil. Tot Gulbergen een paar weken terug in beeld kwam als potentiële locatie voor een asielzoekerscentrum (azc) van 1.200 asielzoekers. Daarmee rijst de vraag hoe een eventueel azc zich verhoudt tot die andere plannen. “Die zijn er nog steeds”, zegt de Bestse burgemeester Anton van Aert. Hij is portefeuillehouder Gulbergen bij Metropool Regio Eindhoven (MRE) dat Gulbergen in eigendom heeft.

Al heeft een azc wel gevolgen voor met name het bungalowpark. Of dat azc er daadwerkelijk komt is overigens nog maar de vraag omdat het aantal asielzoekers terugloopt. Maar de locatie die de gemeente Nuenen op het oog heeft is wel precies de plek van het bungalowpark. “Dat zou betekenen dat de huisjes er pas kunnen komen als de vestigingstermijn voor het azc verstreken is”, aldus Van Aert. En dat zou zomaar tien jaar kunnen worden.